Pagina's

woensdag 16 oktober 2019

Vinden katten zoet voedsel lekker ?





Jarenlang vermoedden we het (en nu weten we het zeker) dat katten niet van snoep houden. Hier is waarom ...

Wist je dat katten zoete dingen niet kunnen proeven?

Jarenlang was het bekend - maar niet echt begrepen - dat huiskatten, samen met andere leden van de katachtige soort, niet van snoep houden.

Cat Eating Food on Platter Placed on Table



Katten staan ​​altijd bekend als kieskeurige eters -
in tegenstelling tot honden, die zowat elk voedsel lijken te verslinden dat je hen voorschotelt. (En kun je je zelfs voorstellen dat mensen niet verleid worden door die zoete lekkernijen?)

Katten hebben niet de "hardware"


In 2005 ontdekten wetenschappers van het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia dat een genetische tekort de suikerdetectoren op de smaakpapillen van een kat verwijdert.

Met andere woorden, katten bezitten niet de genetische "hardware" die nodig is om zoet te proeven. 

Maar hier is de langere versie, voor jullie, wetenschappelijk ingestelde mensen: de wetenschappers hebben de DNA-sequenties van zes huiskatten onderzocht.

Bij het analyseren van de twee genen die verantwoordelijk zijn voor zoetheidsdetectie, ontdekten de onderzoekers dat een van die twee genen, "Tas1r2", 247 letters miste, wat betekent dat het de mogelijkheid ontbrak om een ​​cruciaal eiwit te maken voor het proeven van zoetheid. 

Ze hebben vlees nodig, geen snoep

Volgens het tijdschrift Scientific American zijn katten eigenlijk alleen maar geïnteresseerd niets anders dan een beetje aaien of een dutje doen en vlees.

Dat klopt - in tegenstelling tot bijvoorbeeld honden, eten katten in het wild uitsluitend vlees. En jouw kat zou dat ook doen, als zij er iets over te zeggen had.

De meeste commerciële fabrikanten van huisdiervoeding gebruiken tegenwoordig maïs en andere granen in hun producten - gemiddeld ongeveer 20%, geven of nemen - wat gedeeltelijk verklaart waarom kattendiabetes zo vaak voorkomt.

De lichamen van katten kunnen gewoon niet alle koolhydraten in die voedingsmiddelen aan.

brown tabby cat eating beside wall

Maar mijn kat eet snoep! (En hier is waarom)


Het is triest om te denken dat een kat haar hele dag doorbrengt met eten en eten,maar nooit eens haar maaltijd afsluit met een smakelijk dessert.

Persoonlijk is zoet zoals ijs of chocolade mijn troostvoedsel. Ik kan een dag niet doorkomen zonder een zoete sensatie.


pink donuts



Af en toe kom je een kat tegen die wel fruit, cake, ijs, marshmallows of ander superzoet voedsel eet. Maar dat betekent niet dat je kat zoetheid kan proeven.

Hier zijn enkele waarschijnlijke verklaringen voor een kat die zoete dingen eet:


Het kan gewoon de geur zijn. Smaak is tenslotte meer dan smaak . Zouten of aminozuren in het dessert kunnen de kat aantrekken.
Een andere smaak kan de interesse van uw kat hebben (bitter, hartig, vet ...)
Het is zelfs mogelijk dat uw kat van de textuur geniet.

cat sitting on table

Wij mensen, samen met de meeste zoogdieren met uitzondering van katachtigen, lijken het allemaal te hebben - vijf soorten smaakpapillen! Zuur, zout, umami (vlezigheid), bitter en - ja! - zoet.

Toch lijken katten tevreden te zijn met hun genetische profiel. Hun motto is eigenlijk "Vlees, ik hou ervan !"






EEN


Geen opmerkingen:

Een reactie posten