Pagina's

maandag 12 februari 2018

Is het goed een kat te wassen ?

simone-dalmeri-114593.jpg


Hebben katten een bad nodig ? Soms … hier enkele tips om je kat zo snel en efficiënt mogelijk te wassen en het zelf te overleven !



Voor de meeste huiskatten is het idee om zich te moeten baden in water een verschrikking , zelf een wandelingetje over een natte vloer vinden zee een verschrikking , maar waarom ?


Waarom houden onze katten niet van water en baden ?
Vreemd vindt je niet , want in het wild houden de grote katten net wel van water , ze kunnen er uren in vertoeven , vooral bij warm weer want dan kunnen ze lekker verkoelen in het water !
Maar tijgers zijn geen huiskatten , en de vacht van katten heeft minder een speciale beschermlaag om hun vacht droog te houden . De vacht van een kat wordt letterlijk door en door nat wanneer er water op komt . Er is dus heel wat meer werk aan om deze vacht te drogen , dan moest je kat een speciale coating hebben .
Is het echt nodig , een kat in bad ?

Normaal gezien is het niet nodig je kat te wassen met water . Katten wassen zichzelf vaak zelf , nu en dan je kat borsten laat hun vacht glimmen en verwijderd het meeste vuil . Maar in speciale omstandigheden kan het nodig zijn je kat te wassen met water , misschien heb je net een kat geadopteerdt of heeft je kat het klaargespeelt in een vuilbak te vallen ! Soms heeft je kat een speciale behandeling nodig met medicijnen tegen vlooien en mijten .

Wat heb je nodig om je kat te wassen ?

Leg alles bij de hand , dit is echt geen overbodige luxe wanneer je je kat vlug en veilig wil wassen :
  • Rubberen handschoenen , ook handig om kattenklauwen te vermijden
  • Shampoo voor katten , of een milde babyshampoo
  • Een kan om je kat af te spoelen
  • Een grote handdoek
  • Een kleinere handdoek voor het gezicht
  • wattenstokjes voor de oren te reinigen

Hoe begin je eraan , en overleef je het ?

Het is veel gemakkelijker je kat te wassen in de wasbak van je keuken of in de lavabo, dan voorovergebogen te moeten staan over het bad .
Hier volgt de stap per stap volgorde om je kat te wassen:
  1. Vul eerst de lavabo of wasbak met zo’n 5 Maak de kat voorzichtig nat vanaf de schouders en voeg de shampoo toe .
  2. De meeste katten haten het echt als er water op hun gezichtje komt , dus gebruik een nat washandje om hun hoofdje te wassen.
  3. Gebruik de watten stokjes om de oren te reinigen , maar alleen de uitwendige delen . Prik zeker niet in de gehoorgang .
  4. Spoel uw kat goed af en wikkel hem in de grote handdoek.
  5. Probeer zoveel mogelijk water uit de vacht te wrijven .
  6. Voor langharige katten zal het misschien nodig zijn om de vacht te drogen met een haardroger , probeer eerst op de laagste stand . Want katten zijn over het algemeen doodsbang voor het geluid van haardroger .
Wat als het je absoluut niet lukt om je kat te baden ?
Je bent bijna dood , het proberen wassen van je kat is uitgemond op een gevecht op leven en dood … wat dan ? Je kan je kat dan naar een dierensalon brengen , het kost je wel iets , maar je bent dan zeker dat je kat op een relaxte en professionele manier gewassen en verzorgd zal worden .Soms komen ze ook aan huis met een mobiel salon .

Hier zijn nog enkele tips :

1. Perfecte timing:plan een bad wanneer je kat kalm en relaxed is , soms helpt het om eerst wat te spelen met je kat .


2.Knip voor je eigen veiligheid eerst de nagels van je kat en wacht niet tot na het bad ( dat zal waarschijnlijk niet meer lukken ).


3.Plaats een klein plukje watten in het oor van je kat om te voorkomen dat er water loopt.


4. Leg een rubberen matje in de wasbak of de lavabo , dit om wegglijden te voorkomen . Vul de wasbak ook nooit meer dan ⅓ van de hoogte , anders zal het meeste water toch op de vloer belanden .


5. Beloon na afloop je kat , misschien zal ze het baden dan toch leuk gaan vinden ? Je kan het toch hopen , niet !


Ik wens je vooral veel succes



Geen opmerkingen:

Een reactie posten