Pagina's

dinsdag 13 november 2018

Waarom katten van huis weglopen

 Vol verwachting kom je thuis en je voelt in gedachten de lieve kopjes al van je kat ... maar nee het blijft akelig stil en geen snoezige haartjes tegen je been . Wat is er gebeurd , is je lieveling ontsnapt ? Of erger ... doodgereden ?


Vele mensen hebben al eens hetzelfde meegemaakt , het is immers een gewoonte van poezen om van huis weg te lopen . Maar waarom doen ze dat, is het allernieuwste merk kattenbrokjes die je haar wilde voorschotelen je kat niet bevallen ?








Wanneer de meeste mensen zeggen dat hun kat "wegliep", liep deze in de meeste gevallen niet weg
maar werd hij of zij door iemand binnen-genomen of stierf hij als gevolg van verwondingen door een auto of een aanval door dieren, een ziekte of vergiftiging. Je kan zeker stellen hierbij  dat ongecontroleerd buiten rondlopen zeer gevaarlijk kan zijn voor katten ! 
De gemiddelde kat die buiten loopt leeft 3 - 5 jaar, terwijl de gemiddelde kat die niet buiten kan, met goede verzorging, meestal 12 - 18 jaar zal leven.

Pff... dat zijn cijfers waar je wel van schrikt !

Ik weet dat er altijd wel iemand zal zijn die zegt: "Onze buiten-kat heeft 21 jaar geleefd", maar dat is de uitzondering, niet de regel.

Sommige katten zijn erg nieuwsgierig en erg reislustig of hun instinct dwingt hen wat buitenlucht op te snuffelen. Maar als ze eenmaal van het buitenleven proeven, willen sommigen misschien voor langere tijd buiten iets ondernemen .





Er kan echter nog een reden zijn waarom dan, speciaal een kater weg van huis loopt.

Soms kan een kater wekenlang van huis gaan als ze niet gesneden zijn, want ze zijn op zoek naar vrouwelijk gezelschap die hevig naar zijn attenties verlangd.



Wat kan er gebeurd zijn:




  • Misschien is je kat bang geworden van een vreemd geluid of een aanval van een ander dier .
  • Misschien heeft je kater een vrouwtje heeft ontmoet .
  • Misschien is je kat gestorven bij een verkeersongeluk of om wat voor reden dan ook verongelukt.
  • Misschien lopen sommige katten weg als ze ziek zijn en gaan sterven.
  • Misschien  heeft je kat een ander baasje gevonden 
veel misschien , maar ja het blijft raden natuurlijk

Je hebt 2 belangrijke manieren om hiermee verder te gaan. Maak het voor de kat onmogelijk om weg te komen, of zorg ervoor dat de kat niet weg wil lopen. Een gecombineerde aanpak is misschien nog beter.

Maak je kat gelukkig !


Een kat gelukkig houden begint bij de basis, net zoals bij mensen.Ook katten hebben gevoelens en moeten zich geliefd voelen om gelukkig te zijn ! Ze hebben ook gemakkelijke toegang nodig tot schoon voedsel, water en een goede slaapplaats, en een plek om te gebruiken voor hun behoefte, of een kattenbak.
Je kunt manieren vinden om al het bovenstaande te verbeteren, zoals ervoor zorgen dat hun kattenbak heel schoon en groot genoeg is zodat je kat deze comfortabel kan gebruiken. Veel mensen bieden alleen een kleine kattenbak, ongeacht de grootte van hun kat.
Heb je veel speelgoed voor je katten en leg dan niet alles op een grote berg , maar ruil het speelgoed af en toe om zodat je poezen zich minder snel vervelen en het gemakkelijker is om alles schoon te houden  .
 Je kan ook meer dan één bed hebben voor elke kat. 
Katten willen graag in verschillende omstandigheden slapen, afhankelijk van het tijdstip van de dag, of temperatuur . Kijk om te zien waar de katten graag slapen en zet daar een extra bed op. En probeer ook ervoor te zorgen dat ze een donker bed hebben om in te slapen als ze dat willen.
Katten zijn gelukkiger en hun gezondheid is beter als ze vaak verse groenten eten of elke dag , als dat lukt.
Poezen houden ook ervan als entertainment om naar buiten te kijken. Dit kan door een venster voor hen ( liefst aan de straatzijde ) te hebben om naar buiten te kijken zodat ze naar mensen en vogels kunnen kijken. Heb je dit niet dan kan je proberen je poes naar een video te laten kijken van vogels of muizen zo zijn er veel te vinden op you tupe . Hier zijn enkele video's te vinden .
Katten houden er ook van om dagelijks verzorgd en geaaid te worden of een massage te krijgen klik hier op deze link en leer om je kat te masseren  . Als je dat allemaal doet, zal je kat waarschijnlijk nergens anders naartoe willen.



Of je kat binnen houdt of niet ( omdat je het niet over je hart kunt krijgen ) is je eigen beslissing 
maar het heeft elk zo zijn voordelen en nadelen . Toch is het het voornaamste dat je kat gelukkig is , zo kunnen jullie nog lang van elkaars gezelschap genieten !














1 opmerking:

  1. Katten zijn carnivoren en eten dus geen groentes. Doet mij meteen twijfelen aan de rest van het artikel. Ben je dierenarts?

    BeantwoordenVerwijderen