woensdag 27 september 2017

Labrador Retriever - Alles wat men moet weten over de verzorging , karakter enz...


Dat de Labrador Retriever een fantastische hond is , dat is het minste wat je van deze hond kan zeggen. Het zal je dus niet verwonderen dat deze hond nog steeds tot de meest populaire hondenrassen behoort.Geschiedenis 

De bakermat van de Labrador Retriever ligt naar alle waarschijnlijkheid in Newfoundland, de oostelijkste provincie van Canada. Vanwaar deze door vissers op het einde van de 18de eeuw werd meegenomen naar Engeland . In de 18de eeuw werd er al in Newfoundland een hondenras gekweekt , grotere langharige honden , degene die kleiner waren werden gebruikt door de vissers om te helpen bij het vissen.

Het was kolonel peter Hawker geweest die volgens Lorna Countess Howe tussen 1812-1814 deze honden voorgoed had gescheiden en deze apart kweekte . De grote hond worden de Newfoundlander genoemd en de kleinere de Labrador of St. John's hond. Deze kleinere honden waren gemakkelijker hanteerbaar, en hadden een sterk reukzin, bovendien waren ze echt heel slim. Ze hadden vliezen tussen de tenen, en een waterafstotende pels plus een korte dikke otterstaart.
De Canadese vissers gebruikten deze honden bij het vissen; zij apporteerden de vissen die tussen de netten glipten. Vele verhalen over dit gebruik zijn hierover in Engelse romans opgenomen. Ze hadden een grote voorliefde voor water en luisterden goed naar hun baasjes .
Ongeveer rond 1820 werden er van die kleinere honden door vissers naar Engeland gebracht. Vooral het havenplaatsje Poole te Dorset wordt genoemd . Lord Malmesbury, die in de buurt van Poole woonde, en kolonel peter Hawker kochten die honden van de Canadese vissers en hebben deze geïmporteerde Labradors gekruist met Engelse jachthonden.
Al in de eerste helft van de vorige eeuw werden er Labradors vanuit Engeland geïmporteerd, Labradors werden toen gebruikt voor de jacht . Maar toen er minder werd gejaagd begon Labrador in de jaren vijftig te van zelf te evolueren naar een gezelschapshond .
Bij het napluizen van de eerste hondenstamboeken uit de jaren 1956-1960 komen we drie namen regelmatig tegen : Jhr. W. Quarles van Ufford ( van Varenhof), Jhr. Th. Roëll en mevrouw A. Sauer- v.D. Sluys (Sabo). Mevrouw Sauer importeerde in 1956 Wendover Delilah, te 1959 de reu Rodleigh en te 1960 Wendover Meg.
Karakter


Om zijn gewillig karakter en zijn groot leervermogen is de Labrador de ideale werkhond Wij wordt dan ook ingezet als blinde geleide hond , bij reddingsoperaties en ook om drugs op te sporen .

Hij is werkelijk een held op poten !

De labrador is werkelijke een echte gezinshond , ze verlangen echt naar menselijke aandacht en willen deel uitmaken van het gezin die ze als hun roedel bezien ! Met hun heel kalm karakter en hij zullen ze je kroost verdragen tot het belachelijke toe 😀 .

De labrador is van oorsprong een jachthond , daarom is wandelen in het bos en in een landelijke omgeving een waar genot ! De labradors zijn ook een zeer goede zwemmers, een plons in het water zullen ze zeker niet afslaan .Wanneer je met je labrador retriever puppy thuis komt zorg er dan voor dat hij kennis kan maken met het gezin in een kalme omgeving . Stel meteen ook een gedragscode op met regels over hoe de gezinsleden zich moeten gedragen in het bijzijn van de hond. Zo voorkom je veel problemen want een hond die niet wat de regels zijn kan vlug slecht gedrag gaan ontwikkelen en dat is iets wat beter vermeden kan worden
Hoewel een labrador Retriever wordt geprezen als een fantastische hond, moet je hem een goede cordate opvoeding geven zodat het een fantastisch hond blijft.
Deze hond is een echte kindervriend, toch is het raadzaam altijd een oogje in het zeil te houden als je hond met je kinderen aan het dollen is .
Want beiden zowel kinderen als Labradors worden soms wel eens te enthousiast! leer je kinderen dat een hond ook een levend wezen is en dat een hond ook grenzen heeft die dienen gerespecteerd te worden .Ook hier geld de wet voorkomen is beter dan genezen .Enkele karaktereigenschappen op een rijtje :

 • een passie voor jagen
 • sterke wil om te behagen, hulpvaardig
 • dapper
 • vastberaden
 • goed in leiden (denk aan de vele blinden-geleidenhonden!)
 • allemansvriend/goedaardig / sociaal
 • Redelijk heethoofdig slim,
 • levendig
 • vriendelijk geaardheid zonder spoor van agressie of ongepaste schuwheid.
 • terdege inborst
 • erg behendig
 • een toegewijde, zich makkelijk aanpassende metgezel.

Een Labrador heeft veel beweging nodig , tot 3 maal per dag een kwartiertje lekker rennen is geen overbodige luxe .
Hij is sterk en beweeglijk, krachtdadig en de staart hangt geen ogenblik stil.Als labradors sporadisch blaffen is het omdat ze geluiden waarnemen die ze niet kunnen plaatsen , maar ze zullen niet overdreven hun territorium willen bewaken .Het zijn meestal vriendelijke honden die onbekenden snel vertrouwen, wat niet altijd een zegen is want het maakt hen tot slechte waakhonden .

Opvoeding


De labrador retriever puppy´s zijn in wezen zoals alle andere puppies. Met één oogopslag kunnen ze je verleiden , echt charmeurs zijn het die zich vlug nestelen in je hart !Maar ze blijven niet dat kleine schattige bolletje en als niet later geplaagd wil zitten met een onhandelbare loebas moet je al zeer vlug beginnen met de opvoeding . Wegens hun jeugdig enthousiasme is de hondenschool om hen enkele commando's aan te leren geen slecht idee .
Een labrador is gemakkelijk af te richten en je zal veel meer plezier hebben een hond die afgericht is en luistert dan aan een hond waar je niets kan mee aanvangen . Voor de hond is het ook leuker dat hij weet waar hij aan toe is en dat hij afgebakende regels heeft.

Vergeet nooit dat een hond opvoeden , bakken tijd en energie kost , zie je dit niet zitten … begin er dan niet aan !

Een labrador grootbrengen tot een aangename huishond neemt toch al snel 1 tot 2 jaar in beslag. Een gezonde labrador wordt normaal 12-13 jaar oud.
Labradors zij vanaf hun derde levensjaar volgroeid. Voordat ze volgroeid zijn, bezitten meestal een behoorlijke mate van puppy-achtige energie. Dit worden vaak onterechte aanzien voor hyperactief.

Wanneer je pup voor het eerst bij je thuis is heeft hij misschien al een hele trektocht achter de rug. ook als je dicht bij de fokker woont en snel thuis bent, is zijn eerste kennismaking met jullie en zijn nieuwe huis voor een jonge labrador een hele ervaring. Plotsklaps is hij zijn vertrouwde thuis en geurtjes van zijn nest kwijt. Zijn moeder, de fokker en niet te vergeten zijn broertjes en -zusjes, zijn er ineens niet meer. Geef je kleine pup daarom alle mogelijkheid om op zijn gemak te acclimatiseren.
Voorkom dat je hem overspoelt met aandacht en laat hem even z’n doorgang gaan. Voorkom dat kleine kinderen constant aan hem zitten en hem steeds van her naar der sleuren.Het duurt even voor je puppy beseft dat hij nu bij jullie gezin behoort en dat jouw huis vanaf nu zijn nieuwe thuis is .. Geef hem daarom tijd om te wennen , voorkom dat de pup overspannen raakt.

Een mand, kleed of een bench is ideaal voor je hond zolang het maar veilige en rustige is. Om de overgang voor je pup de eerste nacht gemakkelijker te maken , kan je het mandje met je hondje ook naast je bed zetten , zodat je steeds dicht bij hem bent . Jou aanwezigheid zal hem kalmeren, pen als hij woelig is en niet in slaap raken dan kan jij hem even toespreken of hem even aanraken.
Zet wekker ook wat vroeger dan je s´ochtends vroeg hem een plasje laten doen , want de meeste jonge pups kunnen nog niet den hele nacht droog blijven.De labrador is een veelzijdige hond, diegene zich inderdaad kan aankunnen. Deze hond is zeer goed in apporteren, zoals het Engelse woord retriever reeds aangeeft. Labradors staan er om bekend eentje zachte beet te hebben.
dit komt overwegend doordat het ras gefokt is om watervogels te apporteren bij de jagen.


De meeste labradors geven er de voorkeur aan om op iets zachts in liggen , maar je hebt ook exemplaren die liever op een harde ondergrond liggen , zeker als het warm is en het koeler is op de vloer .
Mits de hond zijn verzetjes buitenshuis krijgt, kan de Labrador aarden in een kleiner huis en zijn ze zelfs geschikt als gezelschapshond bij ouderen en mindervaliden .

Uiterlijke kenmerken & Verzorging


Er zijn 3 verschillende kleuren Labradors

 • de zwarte(black)
 • choco bruin(chocolate)
 • geel (yellow )


Kenmerken

 • brede borst
 • stevige poten
 • brede schedel
 • middelmatig brede kaken
 • de labrador bezit een brede neusrug met flinke neusgaten
 • bruine amberkleurige ogen en een vriendelijke gezichtsuitdrukking
 • de oren moet Gelderse vlak langs ie hoofdeinde zweven
 • een staart als een otter
 • de vacht is dik en harig

Door zijn dichte dikke vacht heeft hij geen problemen met zwemmen in ijzig koud water.

Rasgroep : Retrievers en Waterhonden


Hoe groot wordt een Labrador en hoeveel kan hij wegen ?

Reu

De schofthoogte van den labrador bedraagt bij de reuen 56- 57 cm

Teef
De schofthoogte van de teven bedraagt 54-56 centimeter.

hun gewicht is tussen de 30 - 35 kg

Voedsel

Omdat Labradors gefokt zijn als echte werkhonden , hebben ze een flinke eetlust en kunnen ze heel wat eten verslinden . Daarom hebben ze de aanleg om dik te worden., jou wacht dus de ondankbare taak erover te waken over hoeveel je hond eet … niet te veel en niet te weinig .Natuurlijk moet er een goed evenwicht zijn een hond die zeer actief is zal meer calorieën verbruiken dan een hond die al wat ouder is en meestal binnenshuis blijft .
Je dierenarts kent je hond en kan je goed adviseren over de hoeveelheid en wat je hond het beste eet .
Een gezond gewicht voor je hond is vooral gekoppeld aan een actieve levensstijl.
Er zijn mensen die hun hond vaak wat vers vlees geven of afval van etensresten of kippenbeentjes. Deze laatste zijn niet helemaal zonder gevaar want die beentjes kunnen breken en vast zitten en blijven steken in het keelgat.


Natuurlijk mag je je hond af en toe een hondensnoepje geven of een ander lekker hapje , wanneer hij extra flink is geweest of gewoon als je hem eens wil extra verwennen .

Verzorging van de vacht

De vacht is makkelijk schoon te maken , even met een handdoek drogen indien de hond nat thuis komt en dagelijks kammen en borstelen.
De pels is waterafstotend door de dikke ondervacht die hem warm houdt en de bovenvacht die de eigenschap bezit dat modder en vuil er na enkele uren moeiteloos afvallen. Is dit niet niet lekker makkelijk ?

gezondheidsproblemen :

 • heupdysplasie
 • elleboogdysplasie
 • erfelijke oogafwijkingen zoals Cataract, prcd-PRA
 • Retina Dysplasie , komt vooral voor bij zwaarlijvige Labrador Retrievers
 • allergieën
 • epilepsie
 • Patella Luxatie , waarbij de meniscus in het kniegewricht uit zijn plaats raakt .Op latere leeftijd kan je hond last krijgen van zijn gewrichten en rug , het dan aan te raden je hond niet te veel trappen te laten lopen , deze zijn belastend voor de gewrichten en de rug. Maar meestal zal een oudere hond zelf wel aangeven wat hij te vermoeiend of te pijnlijk vindt .


Na het lezen van dit artikel weet je waarschijnlijk heel wat meer over de fantastische Labradors , denk goed na over de keuze of je een hond wil aanschaffen en bovenal … GENIET VAN JE HUISDIER !!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten