Pagina's

woensdag 16 oktober 2019

Rouwen om je hond


man and woman sitting on sofa in a room
Het is natuurlijk echt afschuwelijk als je afscheid moet nemen van je geliefde huisdier, je beste maatje !

De rouw om een hond ,hoe moet je ermee om ?Eindeloos naar de foto's kijken van jullie samen ...? Direct een andere hond aanschaffen ? 

Hopelijk kan het onderstaande artikel je helpen !

photo of man hugging tan dog



Velen van ons delen een intense liefde en band met onze dierlijke metgezellen. Voor ons is een huisdier niet "slechts een hond" of "slechts een kat", maar eerder een geliefd lid van onze familie, dat gezelschap, plezier en vreugde in ons leven brengt.
 Een huisdier kan structuur aan uw dag toevoegen, u actief en sociaal houden, u helpen tegenslagen en uitdagingen in het leven te overwinnen, en zelfs een gevoel van betekenis of doel bieden.

 wanneer een dierbaar dier sterft, is het normaal om je verdrietig te voelen door verlies en verlies. 

De pijn van verlies kan vaak overweldigend aanvoelen en allerlei pijnlijke en moeilijke emoties veroorzaken. Hoewel sommige mensen de diepgang van het gevoel die u voor uw huisdier had, misschien niet begrijpen, zou u zich nooit schuldig of beschaamd moeten voelen over rouw om een ​​dierenvriend. Hoewel we allemaal verschillend op verlies reageren, hangt het niveau van rouw dat je ervaart vaak af van factoren zoals je leeftijd en persoonlijkheid, de leeftijd van je huisdier en de omstandigheden van hun overlijden. 

Over het algemeen, hoe belangrijker uw huisdier voor u was, hoe intenser de emotionele pijn die u zult voelen. De rol van het dier in je leven kan ook een impact hebben. Als uw huisdier bijvoorbeeld een werkhond, hulpdier of therapiedier was, treurt u niet alleen om het verlies van een metgezel, maar ook om het verlies van een collega, het verlies van uw onafhankelijkheid of het verlies van emotionele steun .

man standing near Golden Labrador retriever viewing bridge and high-rise buildings

 Als je alleen woonde en het huisdier je enige metgezel was, kan het verwerken van hun verlies nog moeilijker zijn.
En als u geen dure veterinaire behandeling kon betalen om het leven van uw huisdier te verlengen, kunt u zelfs een diep schuldgevoel voelen. Ook hetzelfde kan men ervaren als men zijn hond moest laten inslapen ! Hoewel verlies ervaren een onvermijdelijk onderdeel is van het bezitten van een huisdier, zijn er gezonde manieren om met de pijn om te gaan



Hoe met het verlies van een hond  leren omgaan ?


The Stages of Grief In het boek 'On Death and Dying' uit 1997 introduceerde Elisabeth Kübler-Ross de inmiddels bekende vijf stadia van rouw .

Deze fasen zijn niet bedoeld om verdriet te kleineren , alleen om je te helpen verdriet beter te begrijpen. Afhankelijk van de persoon kunnen deze fasen elkaar overlappen of in verschillende volgorde voorkomen. Je kunt al dan niet alle fasen ervaren.

Er is geen exacte formule voor verdriet.

Hier zijn de vijf fasen van verdriet volgens Dr. Kübler-Ross: 

Ontkenning: de eerste schok van verlies leidt tot ongeloof. Emotionele gevoelloosheid fungeert als een vorm van zelfverdediging tegen de realiteit. 

Woede: Terwijl de realiteit inzinkt, zal woede zich beginnen te ontwikkelen. Dit komt uit een combinatie van je emoties en werkt bijna als een manier om de stress uit te putten. Deze fase zorgt er vaak voor dat de rouwende mensen of dingen de schuld geeft voor de dood van hun huisdier. 

Onderhandelen: dit is het "wat als" -stadium. De rouwende persoon ziet een manier om de dood te voorkomen. Schuld gaat vaak gepaard met de onderhandelingsfase. 

Depressie: dit kan een moeilijk stadium zijn om te doorstaan, maar dit wordt tijdens het genezingsproces verwacht. Een trieste situatie vraagt ​​om verdriet en de realiteit van de dood van een huisdier kan ertoe leiden dat een persoon erg laag wordt.

Dit is normaal, maar niet zonder einde. Ernstige langdurige depressie is echter een teken om hulp van een professional te zoeken.

Acceptatie: Hoewel het verdriet en verdriet voor altijd kan blijven, betekent de acceptatiefase dat we de realiteit van de dood onder ogen moeten zien. Het accepteren betekent niet dat je er 'overheen' bent. Acceptatie betekent gewoon dat je begrijpt dat het leven doorgaat.




















Je huisdier herdenken

Het kan heel therapeutisch zijn om iets speciaals te doen om de herinnering aan je geliefde metgezel te bewaren. Sommige eigenaren van gezelschapsdieren besluiten zelfs een kleine herdenkingsdienst te houden na de dood van een huisdier. 

Het belangrijkste is om iets vanuit je hart te doen dat je helpt je metgezel te onthouden en je verdriet te verwerken. 

Hier zijn er enkele dingen die je kan doen om de rouwverwerking te verzachten 


Als je in staat was om regelingen te treffen voordat je huisdier stierf (zoals in het geval van euthanasie), heb je misschien de kans gekregen om een ​​pootafdruk te maken of een haarlok te verzamelen.
Als u geen kans hebt gekregen om een ​​van deze dingen te doen, bewaar dan enkele kleine bezittingen van uw huisdier. 

  • Overweeg om een ​​of meer van de items (pootafdruk, een haarlok, een halsbandjes , favoriet klein speelgoed) in een herdenkingskader  met een foto van uw huisdier te bewaren .

Een kleine inscriptie met de naam van uw huisdier kan het gedenkteken volledig maken . Je kan  het zelfs in de buurt van een van de favoriete plekken van je huisdier in je huis hangen. Een unieke manier om uw huisdier te herdenken is om een ​​uniek artistiek gedenkteken te kopen of te maken om de as in te bewaren .




  • Overweeg een boom of andere plant in uw tuin te planten en strooi het as op de grond rond de plant. Daar kan een decoratief plankje worden geplaatst met een bericht of de naam van uw huisdier. 
Sommige eigenaren besluiten het lichaam van hun huisdier of de as op hun eigendom te begraven. Als u dit wilt doen, moet u de lokale verordeningen controleren, omdat dit technisch illegaal kan zijn in uw regio. 



  • Overweeg na de begrafenis een speciale grafsteen,  een gedenksteentje of artistieke sculptuur  te plaatsen op de begraafplaats. Je kunt daar ook prachtige bloemen of een andere planten  kweken.


Praat met mensen over je gevoelens. Je verdriet bespreken met vrienden en familieleden kan heel nuttig zijn. 

  • Overweeg lid te worden van een steungroep voor huisdierenverlies bij u in de buurt of online.


Misschien wil je zelfs met een rouwadviseur praten om je te helpen je emoties te verwerken.

  • Druk uw gevoelens uit in woorden met een gedicht, verhaal, blogbericht of een ander gedenkteken voor uw hond. Een geschreven eerbetoon helpt je je emoties te verwerken. 

Als u besluit om het online te publiceren, kan het anderen een kans geven om de liefde die u voor uw huisdier heeft te zien. Ook kunnen andere eigenaren van gezelschapsdieren er troost in vinden. 


dieren en rouw ?


selective focus photography of man hugging black dog

Het verliezen van een huisdier is een trieste en stressvolle situatie voor iedereen, inclusief de andere honden in het huishouden. Je beseft het misschien niet, maar honden treuren wel om het verlies van een metgezel.
 Als u te maken heeft met de dood van een van uw honden, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om uw resterende hond (of honden) te helpen door deze moeilijke tijd heen te komen. 

Wat te verwachten nadat je hond een vriend verliest ?

Net als mensen reageren alle honden anders op verlies. Sommige honden lijken volkomen normaal te handelen, terwijl anderen diep depressief worden. Bepaalde honden kunnen gezondheidsproblemen of gedragsproblemen ontwikkelen. Hier zijn enkele veel voorkomende hondenreacties op de dood van een andere hond: persoonlijkheid verandert. Sommige honden lijken een deel van hun gedrag te veranderen.
 Als de overleden hond een leider was, kan de achtergelaten hond voelen dat het nu zijn verantwoordelijkheid is om die taak op zich te nemen. Je merkt misschien dat hij meer naar voorbijgangers blaft of meer extravert en zelfverzekerd handelt. Of je merkt misschien dat je hond stil en teruggetrokken is.

Lichamelijke klachten


De achterblijvende hond kan lichamelijke symptomen hebben , als reactie op het verlies. Sommige symptomen van honden zijn lethargie, verlies van eetlust en soms zelfs ziekte. 

Sommige honden vertonen mogelijk geen tekenen na het verliezen van hun hondenmaatje . Dit betekent niet dat de hond geen enkele vorm van verdriet ervaart.

 Blijf bij je routine 


Hoe je hond ook reageert op het verlies van een andere hond, hij voelt waarschijnlijk stress over de veranderingen in het huishouden. Een van de beste manieren om uw hond te helpen zich aan het verlies aan te passen, is om zich zo zorgvuldig mogelijk aan zijn normale routine te houden. Blijf hem voeren en tegelijkertijd met hem lopen. 

Vasthouden aan het gebruikelijke schema kan veel helpen bij het verminderen van zijn stress. Door routine te volgen, kun je ook beter omgaan met je eigen verdriet. Meer beweging en stimulatie bieden .
De kans is groot dat de overleden hond een grote rol speelde in het dagelijkse leven van uw andere hond. Ze hebben misschien samen gespeeld of samen geslagen. Als ze deze relatie verliezen , kunnen de resterende hond of honden  zich verveeld en angstig voelen. Je kunt je hond helpen omgaan met verveling en angst door hem meer beweging en mentale stimulatie te geven. 

Sommige dingen die je kunt doen, zijn elke dag een extra wandeling maken, veel interessant speelgoed bieden, een gehoorzaamheidsprogramma starten en extra spellen spelen zoals halen of touwtrekken.

 Je kunt ook gewoon proberen tijd te maken voor extra knuffelen en om met elkaar om te gaan.


person on top of the cliff


Hoe lang zal het verdriet duren?

 


Het belangrijkste om te onthouden is dat verdriet tijd kost.
 Je zult je hond missen, maar het zal beter worden. In het begin zullen er meer slechte dagen zijn dan goede. Dan zul je merken dat de slechte en goede dagen gelijk zijn.

Binnenkort zul je minder slechte dagen hebben, en het zal gemakkelijker zijn om je te concentreren op de gelukkige herinneringen met minder verdriet. 

sunset girl river cross sunny sun water stepping stones rock reflection tree forest wood woman people beautiful flow hair red white skirt


Toekomstige huisdieren kunnen uw verloren metgezel niet vervangen, maar ze kunnen wel helpen om een ​​leegte op te vullen. Wacht gewoon tot de tijd rijp is.
 Het is een ongelukkige realiteit dat mensen waarschijnlijk hun huisdieren zullen overleven. 


Hoe lang verdriet duurt, varieert voor iedereen. Voor sommigen kan het de pijn verzachten om vlug een nieuwe hond in huis hebben . Voor anderen duurt het langer om hun hart en huis weer te openen. Vergeet niet dat het volkomen natuurlijk is om te rouwen om het verlies van een hond, en je bent nooit alleen in je verdriet.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten