Pagina's

zaterdag 12 oktober 2019

Kunnen cavia's , hamsters, gerbils en konijnen goed ruiken ?

De meeste kleine dieren hebben dezelfde zintuigen als mensen, maar ze variëren in intensiteit. Door de meeste andere dieren als prooi beschouwd, hebben kleine dieren sterk ontwikkelde sensorische organen , zoals geurorganen die hen in staat stellen gevaar te voelen en te overleven. 

Voor het grootste deel zijn de zintuigen van kleine dieren veel verfijnder dan die van een mens en zijn ze in sommige gevallen verder gegaan dan onze eigen vijf. 

selective focus photography of brown hamster


Kleine dieren met snorharen gebruiken ze bijvoorbeeld op een manier die vergelijkbaar is met hoe mensen hun vingertoppen gebruiken. Hierna volgt een samenvatting van hoe kleine dieren op hun ruik vertrouwen om te overleven en tegen gevaar te beschermen.

white and brown rabbit


Geurzin is zo belangrijk voor een knaagdier omdat het hen helpt te communiceren, communiceren en andere soortgenoten en mensen (hun eigenaren) herkennen. Hun reukvermogen is briljant vanwege de vele geurcellen die ze hebben. ... Daarom zijn gedomesticeerde knaagdieren bang wanneer je ze voor het eerst thuisbrengt.

 Hamsters:


closeup photo of brown hamster in glass cup


Uitgerust met een acuut reukvermogen, kunnen hamsters elkaar onderscheiden door geur en, als ze vaak worden gehanteerd, hun eigenaars ook herkennen aan geur. 

Maar wees voorzichtig: als je hand ruikt naar een andere hamster of voedsel, kan hun beschermende instinct zijn om te bijten, dus het is belangrijk om je handen te wassen voordat je je hamster aanraakt.

 Cavia's:


white and brown guinea pigs


Het reukvermogen van een cavia is zeer sterk ontwikkeld. Ze gebruiken geur om met elkaar te communiceren en kunnen proeven of dingen goed of slecht zijn voor hen om te eten. 

Konijnen:


closeup photo of gray rabbit


Met 100 miljoen geurcellen hebben konijnen een uitstekend reukvermogen. Net als mensen kunnen konijnen onderscheid maken tussen zoete, zure, bittere en zoute smaken. 

Dit komt door de duizenden smaakpapillen in de mond en de keelholte. In het wild kunnen konijnen onderscheid maken tussen giftige en niet-giftige planten, maar konijnen kunnen dit vermogen verliezen
dus let op de soorten planten die je in je huis hebt. 

Konijnen vinden het leuk om geaaid te worden, maar het is belangrijk om langzaam te bewegen en ze nooit van achteren te benaderen, omdat ze dit zullen interpreteren als een roofaanval.


Conclusie :


 Kleine knaagdieren hebben een goed ontwikkelt reukvermogen , schrik dus niet als ze bepaalt voedsel lekkerder vinden dan andere , of liever het ene plekje in huis hebben dan het andere . Ze weten dankzij hun uitstekende reukvermogen precies wat ze willen en wat goed voor ze is ! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten